+30 26630 96347 info@magdalini.gr

Κέρκυρα

 

 

Καλώς ήλθατε στο νησί της Κέρκυρας

 

Ιστορία

Η Κέρκυρα ταυτίζεται με το ομηρικό νησί των Φαιάκων, το ξακουστό βασίλειο του Αλκινόου. Οι Φιλολογικές πηγές αναφέρονται σε διάφορες ονομασίες όπως Σχερία, Δρεπάνη, Μάκρη, Φαιακία, Κόρκυρα, Κέρκυρα. Ο αρχαίος μύθος θέλει την Κέρκυρα Νύμφη που έφερε ο Ποσειδώνας στο νησί. Από το γιο του Φαίακα ονομάστηκε Φαιακία.

Η πρώτη πρωτεύουσα ιδρύθηκε από Κορινθίους στη χερσόνησο Κανόνι (Παλαιόπολη).

Τον 6ο αι. η πρωτεύουσα σταδιακά εγκατέλειψε την αρχαία της θέση και μεταφέρθηκε βορειότερα, στη μικρή χερσόνησο με τις δύο κορφές απ\' όπου και το μεσαιωνικό όνομα Κορυφώ ή Κορυφή, Κορφού - όπου το 16ο αι. οι Ενετοί έχτισαν το Παλαιό Φρούριο. Τα ερείπια από παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οχυρωματικά έργα φανερώνουν το συνεχή και ακμαίο βίο του νησιού. Μεγάλη ανάπτυξη πήρε μετά τον 8ο αι. Στον τελευταίο Ενετοτουρκικό Πόλεμο (1714-1718) η Κέρκυρα απειλήθηκε σοβαρά από τους Τούρκους, αλλά την επομένη της πρώτης επίθεσης, θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν τον Τουρκικό Στόλο.

Οι κάτοικοι απέδωσαν την ευεργετική θεομηνία στην επέμβαση του προστάτη τους Αγίου Σπυρίδωνα και κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου γίνεται λιτανεία σε ανάμνηση του γεγονότος. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 21 Μαρτίου 1800, καθόρισε την \"Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων\", με πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Παρά την επιτροπεία δεν παύει να είναι το πρώτο συσταθέν Ελληνικό κράτος.

Το 1864, τα Επτάνησα ενώθηκαν με τη Ελλάδα. Η Ιόνιος Ακαδημία (1819) ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο σε Ελληνικό έδαφος. Οι καθηγητές του χρησιμοποιήθηκαν μετά την Ένωση με την Ελλάδα για να επανδρωθεί το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Και η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών ιδρύθηκε στην Κέρκυρα από τον Παύλο Προσαλέντη το 1815.

Το 1840 ιδρύθηκε η \"Παλαιά Φιλαρμονική Εταιρεία\", η πρώτη μουσική σχολή της Ανατολής. Κορυφαίος μουσουργός ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου. Εδώ γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Ιάκωβος Πολυλάς και έμεινε μεγάλο διάστημα ο Διονύσιος Σολωμός.

 

 

 

 

Δημόσιες Υπηρεσίες 

Φαρμακεία:

Τα φαρμακεία στην Κέρκυρα είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν φαρμακεία που παραμένουν ανοικτά σε 24ωρη βάση. Τα κλειστά φαρμακεία πρέπει να έχουν έναν κατάλογο που να εμφανίζει το πιο κοντινό ανοικτό φαρμακείο, συνήθως στην είσοδο τους.

Νοσοκομείο:

26613 60400

26613 60500

Αστυνομία::

100

Υπηρεσίες Οδικής βοήθειας στην Κέρκυρα:

EΛΠΑ - Τηλ: 104,Express Service Τηλ: 154,Hellas Service - Τηλ: 157

Λιμεναρχείο Κέρκυρας:

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια πλοίων από Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Κεφαλονιά, Παξούς, και Μούρτο. Τηλ: 26613-65200

Αεροδρόμιο:

Κέρκυρα, Τηλ. 26630 89600 Αεροδρόμιο Καποδίστρια Κέρκυρας Τηλ. 26610-30180

 

Επικοινωνια

 

Διεύθυνση: Άγιος Γεώγιος, Κέρκυρα

Τηλέφωνο : +30 26630 96347

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website : www.magdalini.gr

Newsletter

Εισάγετε το e-mail σας